Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Gwatemala jest państwem położonym w Ameryce Środkowej, graniczy ona z Meksykiem, Hondurasem i San Salvadorem. Nie dziwi dlatego fakt, że kuchnia gwatemalska ma wiele wspólnego z kuchnią meksykańską. Dania w Gwatemali opierają się na tych samych zasadach oraz składnikach np: kukurydzy, fasoli, bananach, ryżu, kurczaku. Natomiast posiłki nie są robione na pikantnie jak to jest natomiast w Meksyku.
Dobladas - tortille smażone z bardzo mocno przyprawionym serem farmerskim. Śniadanie Tu w Gwatemali kucharze przygotowują dania na bazie dużej ilości warzyw. Do każdego dania podaje się tortille z mąki kukurydzianej. Tortille w Gwatemali przygotowują kobiety. W Gwatemali typowy dzień wygląda następująco: zaczyna się oczywiście od śniadania. Na śniadanie najczęściej jedzą gorącą pastę z czerwonej fasoli, jajka, oczywiście obowiązkowo musi być do tego tortilla, coś z owoców najczęściej są to smażone banany i do popicia słaba kawa. Po śniadaniu i jedzeniu przez cały dzień rozmaitych owoców ( pomarańcze , papaja, kokosy, mango, pinia lichi, pomarańcze, ananasy i avocado) nadchodzi czas na obiad. Obiad Natomiast obiad wygląda tak, że znów najważniejszy posiłek to tortilla,kurczak smażony lub gotowany, ryż, fasola i kukurydza i do tego zupa, na deser Gwatemalczycy jedzą smażone banany. Przed wieczorem gwatemalczycy jadają niewielkie przekąski takie jak catrachitas albo enchilados. Potrawy te to tortilla robiona w kształcie pierogów i gotowana na głębokim oleju. Pierwszą nadziewa się serem z czerwoną fasolą, a drugą mięsem mielonym z kapustą i jajkami na twardo. Kawa Po kolacji zwyczajem jest trochę poodpoczywać popijając bardzo znany w tym kraju rum. Kawa w Gwatemali nie jest zbyt lubiana i często pita, choć wydawałoby się, że powinna bo przecież Gwatemala jest producentem bardzo dobrej kawy, jednak Gwatemalczycy jeśli już piją kawę to jest ona okropnie słaba i strasznie słodka z dodatkiem mleka z proszku. Więc nic dziwnego, że piją ją bardzo rzadko, bo jest obrzydliwa. Można w wielu miejscach spotkać jej plantacje. W tym kraju bardzo popularne są napoje orzeźwiające z miksowanych owoców z dodatkiem mleka. Gwatemalczycy uwielbiają takie napoje. Tortille W tym kraju jak już wcześniej pisałam uwielbiają tortille. Jedzą je do każdego dania. Są to tortille przygotowywane na najróżniejsze sposoby. Z kurczakiem gotowanym, smażonym, z ryżem i bez ryżu, z fasolką czarną, czerwoną, na słodko na kwaśno. To jest ich ulubiony przysmak, także musi mieć różne dodatki, ale to nie wszystko Gwatemalczycy wymyślają coraz to nowe dodatki do tortilli i co za tym idzie powstają nowe przepisy na tortille. Warto naprawdę warto wybrać się do tego pięknego kraju i poznać ich zwyczaje, zobaczyć jak tam ludzie żyją, jak sobie radzą, poznać ich kulturę, zobaczyć przeróżne ciekawe i prze piękne zabytki. Można spróbować ich smakołyków, także wiele się nauczyć od tamtejszych kucharzy. Ja osobiście bardzo polecam i zachęcam, bo naprawdę warto. Gwatemala - miastaGwatemala - co warto wiedzieć
Kuchnia Gwatemalska - dodaj komentarz:
|